luni, 20 mai 2019

Vinurile bune nu sunt neaparat scumpe


Considerat a fi unul dintre soiurile cele mai tinere de pe meleagurile noastre, Feteasca Regala poate fi descrisa cel mai bine ca rezultatul incrucisarii libere dintre Feteasca Alba si Grasa de Cotnari. In momentul descoperirii, in Transilvania secolului XX, originea acesteia nu a fost de la inceput foarte clara, motiv pentru care a primit de-a lungul timpului mai multe denumiri, printre care si Danasana sau Galbena de Ardeal.

Avand in prezent aproape un secol de existenta, aromele acesteia au putut fi puse in valoare in diferite circumstante, una dintre cele mai apreciate fiind asocierea cu preparate ce au la baza pestele oceanic. Astfel, datorita continutului ridicat de iod ce nu poate fi asociat sub nicio forma cu taninurile specifice varietatilor rosii, un vin alb sec poate reprezenta sugestia ideala in acest context. Din acest motiv, putem afirma cu tarie faptul ca regula de capatai de asociere a sortimentelor albe cu carnea alba si a celor rosii cu carnea rosie este cat se poate de intemeiata.

Cum descriem Feteasca Regala

 In ceea ce priveste analiza senzoriala ce are la baza decriptarea aromelor caracteristice, primul lucru pe care il putem observa, indeosebi la o productie tanara, este nuanta pala, cu inflexiuni verzui, ce atesta gradul de maturare al produsului. In continuare, la nivel olfactiv, putem remarca note subtile de flori de camp care acompaniaza mirosul proaspat, ce vine ca un indiciu al gradului de aciditate prezent. Din punct de vedere gustativ, aromele fructate pot fi mai mult sau mai putin scoase in evidenta de modalitatea de maturare aleasa.

Echilibrul perfect dintre tarie si aciditate este dat de gustul sec al vinului, cantitatea redusa de zahar fiind in esenta un catalizator al aromelor preexistente. Aromele fructate, de mere parguite si caise uscate, precum si nuantele galben-verzui sunt indicatori ai unui sortiment usor, care pe masura ce este lasat la maturat, isi imbogateste gustul cu nuante subtile de migdale si isi schimba culoarea. Daca aceasta descriere te-a facut si pe tine curios cu privire la calitatile acestui vin, descopera pretul pentru Feteasca Regala si comanda unul dintre cele mai apreciate productiei autohtone.

Romania - o piata de desfacere competitiva

In calitate de producator european de top, Romania a fost impulsionata de cerinta venita de peste hotare, atat pentru sortimentele cu renume international cat si pentru soiurile proprii, ocazie cu care acestea si-au ocupat la randul lor locul binemeritat, printre reprezentantele cele mai valoroase ale momentului. Daca ne referim la tarifele practicate, acestea pot fi incadrate pe lista avantajelor de care dispun vinurile romanesti, fiind prin urmare mult mai accesibile decat cele din alte tari. In concluzie, daca si tu doresti sa te convingi de calitatea produselor autohtone, descopera pretul pentru Feteasca Regala si bucura-te de una dintre cele mai apreciate varietati de pe teritoriul tarii noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu