miercuri, 29 august 2018

Cat de important este sa te vaccinezi


Rabia este o afectiune cunoscuta mai mult in cazul animalelor, dar este destul de des intalnita si in cazul oamenilor din toata lumea, motiv pentru care este important sa fie luate masurile adecvate atunci cand este nevoie. Adevarul despre vaccinul antirabic este ca acesta mai e necesar in ziua de azi intrucat pot fi oricand intalnite situatii in care oamenii sa fie muscati de animale bolnave. Aceasta este o afectiune serioasa, posibil mortala, iar la nivel european Romania este lider la numarul de cazuri intalnite, alaturi de hepatita, motiv pentru care situatia trebuie tratata cu seriozitate.

Mergi la medic
Este important ca cei care au intrat in contact cu diferite animale si au fost muscati sa apeleze la ajutorul specialistilor. Cu toate ca Romania este lider la nivel european la numarul de cazuri de rabie intalnite, valorile sunt relativ mici, iar acestea sunt cauzate, in principal, de numarul ridicat de caini comunitari care pot musca populatia. Totusi, este important de stiut ca nu numai muscaturile de caini pot fi periculoase, ci si ale altor animale, astfel ca este esential ca situatiile sa fie luate in serios. De exemplu, in Romania s-au inregistrat numai doua cazuri de rabie, acestea fiind totodata singurele din Europa si, din pacate, ambele s-au soldat cu decesul bolnavilor.

De la animal la om
Acest virus nu este intalnit numai la om, ci si la animalele domestice sau salbatice, iar infectarea se face prin contactul direct cu un animal afectat, adica prin saliva, prin muscatura sau prin zgaraietura. Cei mai expusi riscului sunt copiii intrucat acestia nu pot sa se apere si nici nu pot constientiza atunci cand se afla in fata unui pericol, motiv pentru care este important ca parintii sa isi vegheze copiii intotdeauna. De asemenea, este important ca masurile sa fie luate in cel mai scurt timp posibil pentru ca, in caz contrar, actiunea rabiei poate avansa foarte repede, iar unele actiuni pot fi ireversibile. Cu alte cuvinte, aceasta este o problema foarte periculoasa, care impune un tratament cu seriozitate, si, cu siguranta, mai este necesar in ziua de azi.

Luarea masurilor adecvate
Este important de stiut ca oricine a fost muscat de un animal bolnav poate scapa de probleme 100% atat timp cat ii va fi administrat vaccinul antirabic, acesta fiind foarte eficient si reprezinta singura modalitate de tinere la distanta a simptomelor. In caz contrar problema se poate agrava in timp, iar organismul poate avea nevoie de o perioada foarte lunga de timp pentru a se recupera. Nu trebuie omis nici faptul ca prin apelarea la specialisti se vor trata si ranile propriu zise aduse de muscatura de animal, care pot fi foarte dureroase si care pot atrage alte probleme de sanatate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu